Банкеръ Daily

Свят

Сърбите ще протестират срещу Вучич и по празниците

Протестите под мотото "Един от пет милиона" няма да бъдат прекъснати и продължават и по великденските празници. Следващият протест е насрочен за Велика събота, на 27 април, съобщи за белградския вестник "Данас" един от организаторите на протеста Миодраг Симович.

"Обмисляме конкретни форми на блокада и ще има различни видове пърформанс, за да се обърне внимание на гражданите към същината на проблемите. В сряда, на 24 април, също ще бъде организиран протест, по повод годишнината от разрушаването на обекти в белградския квартал Савамала, където управляващите планират огромния проект Белград на вода", обясни Симович, цитиран от БТА.

Журналистът Слободан Георгиев, програмен директор на Балканската мрежа за разследваща журналистика, обясни, че първото, което медиите трябва да направят, е да контролират управляващите и да информират обществеността, особено за злоупотребите. Георгиев предупреди, че след като са поели контрола над основните медии, управляващите сега искат да поемат контрола и над социалните мрежи.

Демонстрантите искат оставките на президента Александър Вучич, на премиера Анна Бърнабич и председателя на парламента Мая Гойкович. Те настояват и за смяна на ръководството на държавната телевизия РТС. Демонстрантите изискват честни и свободни избори, промяна в държавното ръководство, както и разкриването на убийството на лидера на СДП Оливер Иванович.

Facebook logo
Бъдете с нас и във