Банкеръ Daily

Свят

Сърбия започва производство на "Спутник V" от 20 май

Сръбският министър за иновациите Ненад Попович съобщи днес за Танюг, че до 20 май Сърбия ще започне производство на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" в Института по вирусология "Торлак".

Попович каза, че това е потвърдено днес на среща в Москва с руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, на която е обсъдена организацията на производството.

Попович изтъкна, че Сърбия ще бъде първата страна в Европа, която ще произвежда руската ваксина и ще може да я изнася в цяла Европа.

Министърът каза, че в изработването на програмата за организация на производството са участвали най-компетентните институти в Русия и преди всичко институтът "Гамалея", който е създал ваксината "Спутник V", Руският фонд за преки инвестиции, руското министерство на промишлеността и търговията и завод "Гемериум", от който Сърбия получава ваксините.

Попович каза, че в първата фаза в Сърбия ще бъдат произведени 4 милиона ваксини.

Според плана до края март трябва да бъде подписано споразумение с руските партньори за трансфер на технологии, а до 16 април в Сърбия ще пристигнат малки количества от субстанцията, от която ще бъдат изработени пробните серии от руската ваксина в Сърбия, които ще бъдат пратени обратно в Русия за анализ в институт "Гамалея". Тестването ще продължи 21 дни, а след потвърждаване на изправността на ваксините Русия ще започне редовна доставка на по-големи количества от субстанцията за производство на ваксината.

В първата фаза в Сърбия ще се извършва само разфасоването на ваксината и дистрибуцията й в Сърбия и региона. При следващата фаза в Сърбия ще се произвежда и самата субстанция, вероятно до края на тази година, каза Попович.

Facebook logo
Бъдете с нас и във