Банкеръ Daily

Свят

Сърбия започна производството на ваксини "Спутник V"

Президентите на Сърбия и Русия Александър Вучич и Владимир Путин отбелязаха снощи старта на производството на руски ваксини срещу коронавирус "Спутник V" в Института по вирусология "Торлак" в Сърбия, предаде Танюг.

Производствената линия бе задействана от директорката на института Вера Стоилкович, с което Сърбия стана първата страна в Европа, произвеждаща руската ваксина.

През първите 4 до 6 месеца от старта Сърбия ще произведе 4 милиона дози "Спутник V", а първата ваксина от "Торлак" се очаква да пристигне до пунктовете за ваксинация след десетина дни.

Самолет с компоненти за руската ваксина кацна в четвъртък вечерта в Белград. На първо време те само ще се разфасоват в Сърбия, а на по-късен етап "Торлак" ще произвежда сам компонентите за ваксината.

На церемонията по повод началото на производството Стоилкович каза, че Сърбия е била една от първите страни в Европа, започнали ваксинация с руската ваксина, и благодарение на нейната ефикасност от 96,6 процента Сърбия е запазила здравето на гражданите си.

Руският президент Владимир Путин, който се включи чрез видеовръзка в церемонията, заяви, че ваксините могат да спасят живота и здравето на хората. Путин каза, че Русия е отворена за сътрудничество с всички страни в областта на епидемиологичната сигурност. Той подчерта, че в борбата за здравето и живота на хората трябва да бъдат изоставени всякакви политически разногласия, докато продължава пандемията. В този контекст Путин каза, че "изглеждат странно и контрапродуктивно опитите на някои партньори да ограничат прилагането на руската ваксина".

Вучич, който също се включи чрез видеовръзка, каза на руски език, че за него е чест и голямо удоволствие да отбележи началото на производството на руската ваксина в Сърбия. Той благодари на Русия и на Путин за подкрепата, която оказват на Сърбия в борбата с коронавируса. Вучич каза, че хуманността на руския народ и на президента Путин помага на Сърбия да върне на института "Торлак" мястото на международен и регионален център за производство на ваксини и това е още един показател за отличните отношения на двете страни. Той увери Путин, че "Торлак" е "ефикасен като Калашников", а обръщайки се към сръбския народ, подчерта, че от братска Русия е пристигнало ефикасно оръжие срещу коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във