Банкеръ Daily

Свят

Сърбия заплашена от "украински сценарий"

Определени световни сили заплашват Сърбия с "украински сценарий", с преврат по време на предстоящите в страната парламентарни избори, заяви в интервю за ТАСС Марко Джурич, директор на службата за Косово в сръбското правителство и заместник-председател на управляващата Сръбска прогресивна партия.

На въпрос очаква ли Белград някакви незаконни действия от страна на част от сръбската опозиция, Джурич отговори: "Тези, на които Сърбия пречи като самостоятелна, благополучна и демократична страна, години наред с помощта на странични канали ни заплашват с украински сценарий. Не смятам, че тези заплахи са несериозни, но не вярвам във възможността за тяхното реализиране, защото гражданите на Сърбия ценят своята върната с труд свобода и независимост".

Джурич каза, че очаква на предстоящите на 21 юни парламентарни избори в Сърбия гражданите още веднъж да потвърдят подкрепата си за Александър Вучич и Сръбската прогресивна партия, защото "Сърбия по време на нашата власт си върна самоуважението, укрепи своята иономика, укрепи своята международна репутация".

Според Джурич въпросът за Косово би се решавал много по-успешно, ако с него се занимаваха сърби и албанци без намеса отвън. Всяко решение за Косово, което не е дългосрочно и устойчиво, би довело до нов конфликт в близко или далечно бъдеще, каза той. Затова за всички, които не искат нови конфликти, дългосрочното и устойчивото решение е цел и няма алтернатива, подчерта Джурич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във