Банкеръ Daily

Свят

Сърбия ваксинира безплатно хиляди чужденци

Докато много страни на Балканите и извън Европейския съюз се борят със забавяне и недостиг, Сърбия се похвали с  успеха си, че осигурява ваксини от различни доставчици.

През уикенда Сърбия ваксинира срещу коронавирус хиляди граждани на съседните Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора и Хърватия.  В Белград в събота са били поставени 9600 ваксинни дози на чужденци от региона, съобщи за сръбската кабелна телевизия Вести председателят на Белградския градски съвет Никола Никодиевич. Още 8500 ваксинации са предвидени за днешния ден.

Докато много страни на Балканите и извън Европейския съюз се борят със забавяне и недостиг, Сърбия се похвали с  успеха си, че осигурява ваксини от различни доставчици. В момента в страната се инжектират ваксини, произведени от Прайзер/Бионтех, АстраЗенека, руската Спутник V и китайската Синофарм.

Босненски медии съобщиха за големи опашки на граничните пунктове между Босна и Сърбия в събота сутринта. Много граждани на Босна и на Северна Македония изразиха своята благодарност към Сърбия в социалните мрежи. В тези две балкански страни процесът на ваксинация срещу новия коронавирус е едва в началото си.

Сръбското правителство представи ваксинационната кампания като планирана мярка за бизнесмени от региона с цел активизиране на регионалните търговски връзки. Сръбската търговска камара сключи споразумения с партньорски организации за тази цел.

Предложението за безплатна ваксинация не се отнася само за страните от региона.  Даниел Биндернагел, германски психиатър от Швейцария, каза пред Ройтерс, че е пътувал и е успял да кандидатства за ваксинация на уебсайта на сръбското правителство.

“Това е много добре за мен”, каза той”. Опитах в Швейцария и Германия. Аз съм лекар, но не можах.”, обясни той.

Сделките, които Вучич сключи, му позволиха да постигне втория най-висок процент на ваксинации в Европа след Великобритания. Според официалните данни повече от 2,1 милиона души в 7-милионна държава са имунизирани поне с първата доза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във