Банкеръ Daily

Свят

Сърбия ще участва в преговори с Косово в Белия дом

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че Белград ще участва в разговорите в Белия дом на 2 септември, които обяви специалният пратеник на президента на САЩ Ричард Гренел. Вучич изтъкна, че Сърбия не е в позиция да отхвърля разговори, а и не би било добре да ги отхвърля, предадоха сръбските медии.

Вучич напомни, че САЩ, както и по-голямата част от ЕС и администрацията в Брюксел, гледат на диалога между Белград и Прищина като на диалог между две независими държави.

Новината за срещата потвърди и косовският премиер Авдулах Хоти, който обясни, че тема на разговорите ще бъде икономиката.

Вучич заяви, че Сърбия се намира в трудна ситуация. "Нашата позиция е трудна, за САЩ и по-голямата част от ЕС Косово е независима държава, но Белград никога няма да третира Косово като независима държава, нито в преговорите във Вашингтон, нито в Брюксел", изтъкна сръбският президент пред телевизия Пинк.

Те /косовските албанци/ идват на преговори по няколко причини, а първата е да получат възможност да се представят като независима държава. Ние няма да ги третираме така, нито във Вашингтон, нито в Брюксел, каза Вучич. Той подчерта, че е предупредил за това косовския премиер Авдулах Хоти.

Вучич каза също, че Прищина не идва подготвена на преговорите, докато делегацията на Белград се подготвя за това дни и седмици наред. Според сръбския президент целта на Прищина не е свободата на движение на капитали, стоки и услуги, а само да стигнат до окончателно решение без преговори, а това е признаване на независимостта на Косово.

Вучич подчерта, че в интерес на Сърбия, но и на Прищина е икономическото отваряне.

Преговорите с ЕС се водят под покровителството на Брюксел, но най-влиятелна в ЕС е Германия, отбеляза сръбският президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във