Банкеръ Daily

Свят

Сърбия ще строи фабрика и за китайска ваксина

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи снощи в Абу Даби, където е на посещение, че е договорил заедно с Обединените арабски емирства и Китай в Сърбия да се произвежда ваксина против коронавирус на китайската компания Синофарм, съобщава вестник "Новости".

"В срок от две седмици договорът ще бъде официално подписан. Това ще бъде съвсем нова фабрика на зелено за производство на ваксината на Синофарм, която ще бъде строена заедно с ОАЕ и Китай в Сърбия", заяви Вучич след разговори с престолонаследника на Абу Даби и заместник на главнокомандващия на въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян. Производството трябва да започне от 15 октомври.

"Оттогава ще имаме големи количества ваксини за нас, а и за целия регион, защото това, което научих тази вечер, е, че ще трябва, макар и на производствена цена, да дадем ваксини на региона, защото всичко това, което правим, да лекуваме нашите хора или да действаме превантивно, не струва, ако има проблем в региона", обясни той.

Вучич каза, че Сърбия трябва да намери терен и новата фабрика в бъдеще ще може да произвежда и други ваксини. "Когато сега имате коронавирус е ясно, че след година или десет ще дойде нов вирус", каза той.

Същевременно министърът без портфейл Ненад Попович съобщи, че в белградския Институт по вирусология "Торлак" до 20 май тази година започва производството на руската ваксина Спутник V, съобщава вестник "Данас". Сърбия ще стане първата страна в Европа, освен Русия, в която ще се произвежда тази ваксина, потвърдиха Попович и руският министър Денис Мантуров. Първата фаза на производството включва доставка на субстанции, пълнене на флакони, опаковане и разпространение на ваксината в Сърбия и в съседния регион, а по-късно тази година "трябва да започне производство в пълен цикъл", каза Попович.

Планирано е в първия цикъл на производство да произведем четири милиона дози ваксина, съобщи Попович, който очаква до края на март да бъде подписано споразумение за трансфер на необходимата технология.

Facebook logo
Бъдете с нас и във