Банкеръ Daily

Свят

Сърбия ще преговаря за допълнителни доставки на газ от Русия

Преговорите за доставката в Сърбия на допълнителни количества руски природен газ по намалени цени ще се проведат на 20  и  21 декември. Това е казал президентът на Сърбия Александър Вучич.

На 14 декември сръбският лидер изрази надежда, че в скоро време ще бъде постигнато с Русия споразумение за доставките на дополнителни обеми от суровината по намалени цени. По неговите думи, на Сърбия са ѝ необходими допълнително 6 млн. куб. м природен газ на ден, които може да купи само на борсата по високата цена в момента. От своя страна, шефът на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович съобщи, че се надява да се сключи споразумение с руската страна в понеделник, 20 декември.

Още на 9 декември Вучич, отговаряйки на въпрос на ТАСС, заяви, че председателят на управителния съвет на "Газпрома" Алексей Милер го е уверил, че републиката няма да остане без природен газ. Вучич също така съобщи тогава, че Сърбия обсъжда с Русия възможността да закупи допълнително количество от синьото гориво заради студеното време.

Рекордни доставки

Милер и Вучич на 7 декември в конферентна връзка са обсъдили въпросите за сътрудничеството между двете страни, в частност и доставките на природен газ. Отбелязано е, че за 11 месеца на тази  година "Газпром" е доставил в Сърбия с 57% повече от синьото гориво, отколкото за цялата 2020 година.

След преговорите  в Сочи на 25 ноември Русия запази цената  на природиня газ за Сърбия на нивото от 270 долара за хиляда кубически метра за следващите шест месеца. След това на Белград ще бъдат предложени условия по дългосрочен договор, които Вучич нарече "изключителни".

От 1 януари 2021 година "Газпром" започна да доставя газ в Сърбия по нов маршрут. От Русия природният газ се транспортира по морския газопровод "Турски поток" и след това по територията на Турция. По националната газотранспортна система на България синьото гориво постъпва в Сърбия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във