Банкеръ Daily

Свят

Сърбия ще похарчи 2.1 млрд. евро в помощ на бизнеса и хората

Премиерката Ана Бърнабич и финансовият министър Синиша Мали

Правителството на Сърбия одобри финансов пакет от 249,4 милиарда динара (около 2.1 милиарда евро), чиято цел е да помогне на икономиката да се възстанови от пандемията на коронавируса и да защити работните места.

Финансирането представлява трети всеобхватен пакет от мерки за икономическа подкрепа от избухването на пандемията COVID-19 през март 2020 г. и включва еднократна помощ от 60 евро за всички пълнолетни граждани в страната, заяви в своя позиция сръбското правителство, цитирано от Seenews.

Около 1,7 милиона пенсионери ще получат допълнителна еднократна помощ на стойност 50 евро, заяви финансовият министър Синиша Мали.

Правителството планира да изплати 50% от минималната заплата за март, април и май на служители на компании, засегнати от корона кризата. Приемайки подкрепата, предприемачите са задължени да не намаляват работната си сила с повече от 10% до изтичането на три месеца от изплащането на последната минимална работна заплата.

Правителството също така предостави 2 милиарда динара за изплащане на цялата минимална заплата на служители на компании в сектора на туризма и хотелиерството. Градските хотели ще получат директна подкрепа в размер на 350 евро на индивидуално легло и 150 евро на единица за настаняване.  

Фирмите за автобусен транспорт ще получат финансиране в размер на 600 евро на автобус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във