Банкеръ Daily

Свят

Сърбия, Северна Македония и Албания правят "мини Шенген"

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев

"Отворени Балкани" ще бъде официалното наименование на регионалната инициатива, която неформално бе наричана "мини Шенген", съобщи МИА.

"С  "Отворени Балкани" започва нова ера в сътрудничеството в региона, която ще покаже, че страните от тази част на Европа са способни сами да взимат решения за себе си" бе съобщено по време на регионалния икономически форум в Скопие, на който присъстват премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама и сръбският президент Александър Вучич, председатели на стопанските камари от региона и представители на над 300 компании.

В рамките на форума тримата лидери подписаха Договор за сътрудничество в защитата и спасяването при бедствия и меморандум за разбирателство за облекчаване на вноса, износа и движението на стоки в Западните Балкани.

Целта на инициативата е между Сърбия, Албания и Северна Македония да няма да има граници от 1 януари 2023 г. Следващата цел е  изграждане на единен пазар и достигане на по-високи стандарти.

Страните подписаха два меморандума, единият от които улеснява по-бързия поток на стоки и услуги между трите държави и ангажира трите страни да улеснят митнически и други процедури при внос, износ и транзит на стоки без дълго чакане на граничните пунктове. Другият меморандум поставя основите на единствения пазар на труда - ще се премахне нуждата да се издават разрешения за работа на хора от едната подписала държава в някоя от другите две. Едновременно с това би трябвало да се опрости процедурата за предоставяне на разрешение за пребиваване. 

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че България е добре дошла да се присъедини към инициативата и подчерта, че преговорите с България за намиране на решение по отворените въпроси и преодоляване на ветото за ЕС ще продължат веднага след сформирането на правителство в София.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във