Банкеръ Daily

Свят

Сърбия се въоръжава, но не смята да напада никого

Александър Вучич

Сърбия купува изключително отбранително въоръжение, заради което рискува да й бъдат наложени санкции, заяви сръбският президент Александър Вучич , като изтъкна, че Сърбия няма намерение да напада никого, предаде Танюг.

"Сърбия се въоръжава, защото е свободна страна. Малка страна, обкръжена отвсякъде с държави членки на НАТО, с които желаем добри отношения, но няма да бъдем сърнето Бамби, което всеки може да глътне", каза Вучич в интервю за националната телевизия РТС снощи.

Президентът заяви, че никога няма да позволи Сърбия да бъде толкова слаба, колкото е била през 90-те години, когато не е могла да се защити.

Вучич каза, че Сърбия няма намерение да купува руски зенитно-ракетни системи С-400, защото "няма пари" за тях. Той обаче подчерта, че страната значително е засилила бойната си авиация, ще засили и противовъздушната си отбрана, има системи Панцир и ще купува още въоръжение, "което, разбира се, не е в списъка за санкции", визирайки реакциите на САЩ във връзка с купуването на руски С-400 от страна на Турция.

Същевременно Вучич констатира, че мнозина упрекват Сърбия, че Сърбия купува въоръжение от Русия, а никой не пита какво и от кого купуват хърватите и албанците и кой ги въоръжава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във