Банкеръ Daily

Свят

Сърбия се отказа от полицейския час след масовите протести

Ана Бърнабич

Сърбия няма да въвежда отново полицейски час през уикенда в столицата Белград, за да спре разпространението на коронавируса, съобщи днес премиерът Ана Бърнабич, след като обявяването на новите рестрикции предизвика масови протести през последните два дни, предаде Ройтерс.

Вместо това Кризисният щаб е решил днес да забрани публичните събирания на повече от 10 души и да ограничи работното време на закритите ресторанти и кафенета до 21 часа.

Изявлението на президента Александър Вучич, че ще бъде необходимо въвеждане на полицейски час в Белград от петък до понеделник, предизвика протести, придружени с насилие.

Руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко заяви днес, че твърденията на сръбския Център за евроатлантически проучвания за връзка на Русия с безредиците в сръбската столица са "абсурдни", предаде ТАСС.

"Макар че отправените от Центъра за евроатлантически проучвания абсурдни и неоснователни обвинения по адрес на Русия не са рядкост, учудващо е колко изкривено могат да възприемат реалността "експертите", издирили "руска следа" в организирането на безредиците в Сърбия", написа Боцан-Харченко в Туитър, като добави, че редица медии в Сърбия са разпространили тези "измислици".

ТАСС посочва, че на 7 юли регионалната телевизия Ен1, "дъщерна" телевизия на американската СиЕнЕн, е показала жена, представила се като руска гражданка, която "се бори против диктатурата" на сръбския президент Александър Вучич. Центърът за евроатлантически проучвания, който застъпва идеята за членство на Сърбия в НАТО, определи това като "руски почерк в организирането на протестите", изтъква руската агенция.

Президентът Вучич също видя в протестите следи от чуждестранни спецслужби, но заяви, че те вероятно представляват държави от региона.

Държавната телевизия РТС съобщи, че по време на протестите са задържани един израелски и един киргизстански гражданин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във