Банкеръ Daily

Свят

Сърбия се нахвърли срещу трибунала в Хага заради присъдата на Младич

Сръбският премиер Ана Бърнабич.

Трибуналът за военните престъпления в Хага несъмнено политически съд, който не води до помирение, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич. Повод за коментара е, че във вторник съдът потвърди доживотната присъда на командващия босненските сръбски сили по време на войната в Босна Ратко Младич.

"Ние сега сме по-далеч от помирение отколкото преди 26 години. Изглежда нетолерантността между нациите е по-лоша отколкото по време на конфликтите. Хагският трибунал допринесе много за това. Навремето казваха, че съдът се създава, за да помогне за помирението, но аз не съм съгласна с това. Ако всички, които са извършвали престъпления, отговаряха за тях, съдът щеше да допринесе за помирението", заяви Бърнабич, цитирана от агенция Хина.

Изслушванията пред Апелативната камара на Механизма в процеса на Младич започнаха през август миналата година след две отлагания от първоначалната дата през март - първо заради здравословното състояние на Младич, а след това заради пандемията от коронавирус.

По време на изслушванията адвокатите на Младич поискаха от Апелативната камара да оправдае Младич по обвинението в геноцид в Сребреница, за което бе осъден на доживотен затвор на първа инстанция, като се мотивираха, че вината му не била доказана. Защитата не отрече, че "определен брой" босненски мюсюлмани в Сребреница са били убити, но заяви, че тези убийства са били последица от "отмъщение" и не са били извършени по заповед на Младич и той не е присъствал на убийствата.

Младич  е бил началник-щаб на армията на Република Сръбска (Босненската сръбска армия) по време на войната в Босна през 1992 – 1995 г. През 1996 г. Младич, заедно с няколко други сръбски водачи, е обвинен от Международния наказателен трибунал в Хага за бивша Югославия в извършване на военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството. Като висш генерал, той е обвинен, че е отговорен за обсадата на Сараево през 1992 – 1995 г., както и за клането в Сребреница. Той е в неизвестност близо шестнайсет години, до 26 май 2011 година, когато е арестуван от сръбската полиция в г. Лазарево, Сърбия.

На 22 ноември 2017 г. Ратко Младич бе осъден от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага на доживотен затвор по десет обвинения.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във