Банкеръ Daily

Свят

Сърбия се надява на помощ от Тръмп за Косово

Томислав Николич

Сръбският президент Томислав Николич остро критикува досегашната американска администрация, като изрази надежда, че новият президент Доналд Тръмп ще бъде по-благосклонен към Сърбия и нейните претенции към Косово, подкрепяни от Русия, предаде Асошиейтед прес.

След среща с американския посланик в Белград Кайл Скот днес Николич заяви, че досегашната политика на САЩ е "създала много проблеми" на Балканите, имайки предвид американската подкрепа за независимостта на Косово.

"Надявам се, че с новата администрация това поведение ще престане", каза Николич.

Той говори след напрежението през уикенда, когато сръбски влак, украсен със сръбски и християнски символи и надписи "Косово е Сърбия", бе върнат обратно от границата с Косово.

Сръбският президент обвини косовските албански лидери, че "искат война" и предупреди, че Сърбия ще защитава "всяка педя" от своята територия.

Лидерите на Косово определиха изпращането на сръбския влак като провокация с цел дестабилизиране на косовската държава, провъзгласена през 2008 г.

"Косово е суверенна, независима държава и ние уважаваме правото на Косово да държи под контрол кой и какво преминава през държавната граница", посочи посолството на САЩ в Косово в изявление.

Руският външен министър Сергей Лавров застана вчера на страната на Сърбия, като коментира в Москва, че "в северната част на Косово, където живеят етнически сърби, не трябва да има албански силови структури".

Лавров обвини Запада, че налага на всички балкански народи така наречените европейски ценности в нова съвременна постхристиянска опаковка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във