Банкеръ Daily

Свят

Сърбия преговаря с Турция за изграждане на голяма индустриална зона във Войводина

Президентите Вучич и Ердоган са обсъдили икономическото сътрудничество между двете страни

Сръбският президент Александър Вучич, който е на посещение в Истанбул, е разговарял с президента Ердоган, съобщава БТА. 
Двамата са обсъдили икономическото сътрудничество и изграждането на инфраструктурни проекти. Тема на разговора е било и изграждането на голяма индустриална зона във Войводина, която би дала силен стимул за икономиката.
"Най-важен за нас е икономическият растеж, затова трябва да се борим и да работим", отбелязва Вучич и добавя, че някога Сърбия е служила като "боксова круша", а днес има план 2020, и това е добър план.
Говорейки за индустриалната зона във Войводина той е казал, че това означава идването на турски компании. Искаме да привлечем инвеститори от Турция, Германия и всички други страни. Според Вучич през последните три години Сърбия ще бъде сред първите три страни с най-висок растеж.
Президентът на Сърбия е отбелязал, че страната му ще се старае да запази добрите си отношения и с Изтока, и със Запада.

 

В състава на Република Сърбия влиза  

Автономната област Войводина или Автономен край Войводина, която е административно-териториална единица в Северна Сърбия с административен център Нови Сад, разположен на река Дунав. Градът е важен транспортен възел. По стокооборот е на второ място след Белград от речните пристанища.

Населението на Войводина е около 2 000 000 души и е етнически разнородно, като над 25 етноса съставляват около 1/3 от него. Във Войводина има шест официални езика.

Основна артерия и хидрографски източник е река Дунав със своите притоци, която е основен транспортен коридор в цяла Централна Европа. Дължината на Дунав в сръбската част на реката, минаваща предимно през Войводина, е 588 километра, като цялата тази дължина е плавателна. 

Стопанството на Войводина се базира главно земеделието и на плодородните земи на областта, които обхващат 84% от площта ѝ.

Във Войводина е застъпена и развита и промишлеността. В областта има металургичн заводи, заводи за строителни материали, нефтени продукти, електромотори, хартия. Развита е високоттехнологична индустрия, произвеждаща суровини за стоматологията, автомобилостроенето, фармацевтиката и керамиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във