Банкеръ Daily

Свят

Сърбия под пълна блокада за великденските празници

Полицейският час в Сърбия за предстоящите Великденски празници ще започне от петък, 17 април, в 17 часа, и ще продължи до вторник, 21 април, в 5.00 часа, реши сръбското правителство, съобщава днешният печат. Така гражданите ще останат по домовете си 84 часа. Решението не бе никак лесно, като се има предвид позицията на Синода на Сръбската православна църква /СПЦ/, че полицейският час трябвало да бъде отменен за Великден, отбелязва вестник "Курир".

Позицията на експертите, на епидемиолозите и на лекарите от Кризисния щаб обаче остана непроменена, а тя е, че забраната за излизане в никакъв случай не бива да бъде отменяна.

Пенсионерите ще могат да излизат от вкъщи три дни в седмицата по половин час на ден, допълва "Блиц", като цитира изказване на президента Александър Вучич пред държавната телевизия РТС. Разрешението е в сила за времето на полицейския час при условие, че не влизат в контакт с други хора, излизат на не повече от 300 метра от дома си и носят маски. Вучич помоли пенсионерите все пак да не излизат и уточни, че мярката влиза в сила от следващата седмица.

Епидемиологът Предраг Кон, който обяви вчера намерението си да напусне Кризисния щаб, бе разубеден от президента Вучич и остава на поста си, съобщават вестниците. Кон обяви вчера във Фейсбук, че е бил засегнат от отправените срещу него и експертния екип сериозни критики. "Нивото на това безобразие надхвърли всичко приемливо. Засегна ме и молбата на СПЦ /полицейският час да бъде отменен за Великден/, защото напълно отрича всичките ни досегашни опити да се спасяват животи. Като осъзнах до каква степен в обществото има неразбиране, разбрах, че трябва да се оттегля", написа Кон. След разговор с прездента Вучич и премиера Ана Бърнабич той бе разубеден и продължава работата си в Кризисния щаб.

Вестник "Новости" информира подробно за скандала в дома за възрастни хора в Ниш, където коронавирус бе потвърден при над 150 жители на дома и директорът бе арестуван по подозрение, че не е взел адекватни мерки. Заплашват го до 12 години затвор. Семействата на възрастните хора, настанени в дома, в отчаяние търсят информации за здравословното състояние на близките си, с които не са се чували от дни и никой не отговаря на телефонните им позвънявания.

От 256 възрастни хора и 98 души персонал до вчера 151 възрастни и петима работещи в дома са приети в Клиничния център в Ниш и се чувстват добре, съобщи социалният министър Зоран Джорджевич.

Роднините настояват спешно да се установи по какъв начин коронавирусът е проникнал в дома, след като от един месец са забранени посещенията.

Коронавирусът проникнал в заведението преди десетина дни, което ръководството скрило, а възелът започнал да се разплита, когато семейството на един от възрастните хора се усъмнило, че той е сериозно болен. Директорът отговорил, че човекът е на терапия и няма основания за тревога. След като семейството настояло, човекът бил откаран в Клиничния център в Ниш, където е установено, че има двустранна бронхопневмония, състоянето му се влошило, ден по-късно е поставен на респиратор и скоро след това починал, а резултатите от тестовете показали, че е позитивен на коронавирус.

Въпреки усилията да бъдат защитени най-възрастните хора, коронавирусът проникна в старческите домове, допълва "Курир" и отбелязва, че особено тревожна е ситуацията в Смедерево, където 27 души са позитивни на коронавирус и шестима са починали от 10 април до тази сутрин, и в Ниш, където 151 са позитивни и двама души са починали, още един е на респиратор и четирима са в критично състояние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във