Банкеръ Daily

Свят

Сърбия планира да заеме милиарди евро от Китай за развитие на инфраструктура

Зорана Михайлович

Сърбия планира да заеме милиарди евро от Китай и други държави през следващите няколко години, за да ги инвестира в регионални проекти, съобщи днес сръбският министър на инфраструктурата Зорана Михайлович в интервю за Ройтерс.

Китай смята Сърбия и други балкански страни за част от своята амбициозна инициатива "Един пояс - един път", целяща да осигури пазар за китайските компании.

През последното десетилетие Пекин инвестира милиарди долари в балканския регион, главно чрез китайски банки и компании за строителство на железопътни линии, пътища и електроцентрали.

Сърбия иска да се присъедини към Европейския съюз и за тази цел трябва да заздрави икономическите си връзки със съседните страни, включително с бившите югославски републики, повечето от които бяха нейни врагове през войните от 90-те години.

Досега Сърбия е привлякла инвестиции на стойност 14,5 милиарда евро, включително от Китай и Русия, каза Зорана Михайлович.

Тя добави, че китайските инвестиции в инфраструктурата на Сърбия са близо 5 милиарда евро.

Сръбското правителство се надява, че инвестициите в инфраструктурата ще допринесат за растежа на икономиката. Международният валутен фонд и централната банка на Сърбия прогнозират 3,5 процента растеж тази година, което е спад в сравнение с миналогодишните 4,4 процента, а между 2020 и 2022 г. предвиждат около 4 процента годишен растеж.

"Държавата трябва да започне нови инвестиции, ако иска непрекъснат икономически растеж, или можем да имаме големи проблеми", каза Михайлович, която е и вицепремиер в кабинета на Ана Бърнабич.

За да постигне това, Белград планира да инвестира до 8 милиарда евро в средносрочен план в инфраструктурата, главно в проекти, финансирани от Китай, но също и от Русия, Турция и Азербайджан, като част от по-широк план за развитие на стойност 10 милиарда евро, огласен миналия месец от президента Александър Вучич.

Михайлович каза, че Белград обсъжда с Русия проект за 400 милиона евро за реконструкция на железопътна връзка с черногорското пристанище Бар. Сърбия планира също да инвестира 150 милиона евро от Русия в нов център за контрол на железопътния транспорт.

Турски компании ще строят път, свързващ Сърбия със съседна Босна и Херцеговина, а автомагистрала в Западна Сърбия ще се строи от азербайджанска компания за 370 милиона евро, каза Михайлович.

Белград иска също да реконструира и железопътна линия към Северна Македония, добави тя.

През последното десетилетие китайски компании купиха единствената медна мина в Сърбия и стоманодобивен комбинат и инвестираха в производството на електроенергия. През 2017 г. Сърбия и Унгария започнаха строителството на финансирана от Китай железопътна линия между Белград и Будапеща.

Facebook logo
Бъдете с нас и във