Банкеръ Daily

Свят

Сърбия отваря границите за всички ваксинирани

Към момента н Сърбия са  ваксинирани над 2.241 милиона души от общо седем.

Сръбските граждани и чужденците, които са били ваксинирани с Pfizer, Sinopharm, AstraZeneca и Sputnik V, ще могат да влязат в страната без PCR тест и изолация, съобщиха пред ТАСС  от пресслужбата на сръбското правителство.

"Правителството ще изясни с нормативен правен акт, че всички, които са имунизирани и с двете дози, ще могат да влязат в страната без PCR тест и изолация. Същото ще важи и за чужди граждани“, заявиха пресслужбата.

"Пълната ваксинация предполага две дози Pfizer, Sinopharm, "Спутник V".  От препаратът на AstraZeneca се използва само една доза. Гражданите, които не са били ваксинирани, ще могат да влязат в страната с PCR тест и изолация при пристигане",  каза събеседникът на агенцията.

Към момента н Сърбия са  ваксинирани над 2.241 милиона души от общо седем. Над 903 хиляди вече са инжектирани и с втората доза от препарата. Страната се нарежда на първо място в региона и на второ място в Европа по темп на ваксинация.

На сръбските граждани се предлага избор между ваксини от американската компания Pfizer, китайската фармацевтична корпорация Sinopharm, британско-шведската компания AstraZeneca и руската дрога "Спутник V".  Руската ваксина е най-популярна сред населението. Както каза посланикът на Сърбия в Русия Мирослав Лазански, около 85% от сръбските жители, записали се за ваксинация, посочиха, че биха искали да бъдат ваксинирани с нея. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във