Банкеръ Daily

Свят

Сърбия отпуска 2,5 млрд. евро помощ за хората и бизнеса

Бюджетът на Сърбия за 2021 г. отчита икономически растеж от 6%, след очаквано свиване с около 1% през 2020 г.

Сърбия планира да похарчи около 2,5 милиарда евро за заеми, субсидии за бизнеса и плащания за пенсионери и останалите граждани, за да им помогне да се справят с икономическото въздействие на пандемията, заяви президентът Александър Вучич, цитиран от EURACTIV.

Пакетът предвижда набор от мерки, включително плащания в размер на 50% от минималната работна заплата на служители на микро- и малки предприятия, както и за държавни гаранции за заеми в търговски банки.

Държавата също така планира да разпредели по 30 евро на всеки пълнолетен сръбски гражданин или около 5 милиона души през май и ноември и допълнителни 50 евро на всеки пенсионер, каза Вучич.

Президентът подчерта, че общият публичен дълг тази година няма да надвиши 61% от брутния вътрешен продукт.

Бюджетът на Сърбия за 2021 г. отчита икономически растеж от 6%, след очаквано свиване с около 1% през 2020 г. Прогнозата  за дефицита за 2021 г. е 3%. Международният валутен фонд наблюдава ръст на икономиката на Сърбия с 5% през 2021 г., след прогнозно свиване от 1,5% през миналата година.

Сърбия отпусна през март миналата година 5,5 милиарда евро за подпомагане на бизнеса и гражданите в кризата. Допълнителните разходи увеличиха дефицита през 2020 г. до около 8,9%, в сравнение с планираните по-рано 0,3%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във