Банкеръ Daily

Свят

Сърбия обвини Хърватия в кражба на Никола Тесла

Никола Тесла

Планът на Хърватия да постави известния изобретател Никола Тесла на своите евромонети предизвика остри критики в Сърбия. Централната банка в Белград обяви в понеделник (26 юли), че ще предаде въпроса на Европейския съюз, съобщава EURACTIV.

Тесла, етнически сърбин, роден в днешна Хърватия през 1856 г., когато страната е била част от Австро-Унгарската империя, е източник на гордост и за двете страни, чиито връзки са обтегнати след кървавия крах на Югославия през 90-те години.

Загреб и Белград твърдят, че "Тесла е техен". 

Националната банка на Сърбия обяви, че поставянето на Тесла върху монетите би било “неподходящо“. Това би означавало “узурпиране на културното и научно наследство на сръбския народ“, тъй като Тесла се идентифицира като сърбин, се казва в изявлението.

Загреб отхвърли критиките, като подчерта, че Тесла е роден в Хърватия. Премиерът Андрей Пленкович заяви в петък, че Сърбия не може да повлияе на решението.

“Не разбирам защо това би трябвало да е проблем за някого”, каза той.

Самият Тесла се е възприемал като гражданин на света. Той е етнически сърбин, който впоследствие приема американско гражданство, защото значителна част от неговата професионална кариера минава в тази страна.  Той често е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха, човекът който "разпростря светлина върху лицето на Земята“. Известен е с много и различни революционни приноси в областта на електричеството и магнетизма в края на 19 и началото на 20 век. Патентите на Тесла и теоретичните му трудове се превръщат в основа на съвременните електрически системи за променлив ток, включително многофазните системи за електроразпределение и електрическият мотор за променлив ток. Работил е и в Унгария, Германия и Франция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във