Банкеръ Daily

Свят

Сърбия няма да влиза в НАТО

Не може да става и дума за влизане на Сърбия в НАТО и за сръбски санкции срещу Русия, заяви военният министър Александар Вулин. Той произнесе реч на военното летище Батайница при честването на Деня на авиацията.

"За това че Сърбия ще стане член на НАТО не се обелва и дума. Ако някой мисли, че трябва да бъде притиснат той (президентът Александар Вучич), усилието не си струва, защото президентът няма да въведе санкции срещу Русия и няма да позволи Сърбия да влезе в НАТО. Вучич е единственият политик в Сърбия, който може да се противопостави на натиска по въпроса за присъединяването към НАТО и антируските санкции“, посочи Вулин.

По-рано днес сръбският президент заяви пред бившия италиански външен министър Франко Фратини, че Белград ще продължи да защитава суверенитета и независимостта си, въпреки засилващият се натиск отвън.

Официалният външнополитически курс на Сърбия предвижда влизане в ЕС при запазване на приятелските отношения с Русия и Китай и развитие на отношенията със САЩ. Белград смята да съхрани неутралитет във военно отношение, отказвайки да влиза във военни блокове, включително в НАТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във