Банкеръ Daily

Посланикът на Сърбия в България Желко Йович пред "БАНКЕРЪ":

Сърбия изпреварва еврозоната по икономически ръст

Г-н Йович, как Сърбия преодолява коронакризата? 

- Сърбия по икономически ръст е първа в Европа, което ще бъде формално потвърдено към края на месец март, когато ще излезе първият тримесечен преглед за тази година. Такъв резултат е постигнат поради бързото отваряне на страната след първата вълна от коронавируса, както и благодарение реформите, предприети от 2014 година.

Икономическият ръст на Сърбия е висок, дори и в сравнение с еврозоната. В първото тримесечие на 2020 година имахме ръст от 5.2%, докато еврозоната беше на минус с 3.2%; във второто тримесечие Сърбия имаше минус от 6.3%, докато еврозоната имаше минус от 14.7%. И накрая, когато еврозоната беше на минус с 4.3%, страната ни имаше минус от само 1.4% Също така ставката на публичния дълг нарасна най-малко в сравнение с почти всички европейски страни.  А до 15 февруари ще бъде приет допълнителният пакет за помощ на икономиката.

Как се отрази кризата на чуждестранните инвестиции?

- През "годината на коронавируса" Сърбия имаше прилив на директните чуждестранни инвестиции от 2.9 млрд. евро нето, а бруто - 3 млрд. евро. Дори в годината на кризата много чуждестранни компании влагаха средства у нас.

А на личните доходи?

- Сърбия има най-големите средни заплати в региона - от 511 или 512 евро. През февруари, поради януарското увеличение, тази сума ще бъде 535 или 536 евро. Само в Белград последните 7 години средната заплата се увеличи със 180 евро или 40%.

Това означава, че гледате оптимистично на 2021 година?

- През януари се очакват първите договори с американската Корпорация за финансиране на развитието (US Development Finance Corporation) на стойност от 300 до 400 милиона долара. А след като България завърши до края на годината автомагистралата от нашата граница до София и ще може да се пътува до Истанбул, още повече се увеличава възможността като транзитно направление.

И по най-обсъжданата тема - как върви имунизацията срещу коронавируса в Сърбия?

- В условията на кризата построихме болници и обновихме стари лечебни заведения. Две COVID болници са изградени само за 4 месеца (в Батайница, чийто капацитет е 930 места и в Крушевац - с 500 места. Работи се по изграждането на още десет многопрофилни болници.

Един милион дози от китайската ваксина на компанията "Синофарм" пристигнаха в Сърбия, след като в страната бяха доставени първите количества от ваксината на "Пфайзер" и на руската "Спутик V". Сърбия е единствената досега държава от Западните Балкани, която е получила ваксини. Като тя получава доставки и от "Пфайезер"/Бионтех", и от ваксината, разработена от Русия. Благодарни сме на САЩ за решението да продадат дози от ваксината на "Пфайзер" на нашата страна.

Още първия ден, когато започнаха заявките за имунизация, се бяха записали 63 000 души.

Добрите резултати от борбата ни срещу коронавируса са видни и от това, че нашата държава има най-ниска смъртност в региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във