Банкеръ Daily

Свят

Сърбия иска в ЕС, но не се отказва от Русия и Китай

Сръбският президент Александър Вучич

Сърбия се стреми да се присъедини  към Европейския съюз, но не иска да разваля приятелските си отношения с Русия и Китай, заяви сръбският президент Александър Вучич, който пристигна в Словения на срещата на върха на ЕС и Западните Балкани. 

"Сърбите са рационални, искат да бъдат част от света, част от ЕС, но те не искат да развалят отношенията си, и това се оказа правилно, нито с Руската федерация, нито с Китай. Защо това е правилно? Защото, ако се поддадем на натиска от страна на някои страни срещу изграждането на руски газопровод, какво ще правим тази зима, когато няма повече газ през Берегово за Сърбия? На второ място, ние с китайците създадохме двете най-големи компании износители в Сърбия", коментира Вучич пред репортери, цитиран от Танюк.

От страна на ЕС на Сърбия многократно бе давано да се разбере, че европейската интеграция е възможна само ако са изпълнени две условия -  признаване на независимостта на Косово и прекратяване на приятелските отношения с Русия. През последните години на Запад все по-често се чуват упреци срещу Сърбия за активното й сътрудничество с Китай.

Лидерите на ЕС и страни от Балканите ще се срещнат в сряда, за да обсъдят бъдещото членство на шест балкански държави: Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Северна Македония.

Богатите страни от северната част на ЕС се опасяват от повторение на прибързаното приемане на Румъния и България в съюза през 2007 г. и зле управляваната миграция на източноевропейски работници във Великобритания, която настрои много британци срещу Евросъюза. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във