Банкеръ Daily

Свят

Сърбия иска нов заем от МВФ

Делегация на МВФ ще пристигне в Белград във вторник, за да направи преглед на икономическата политика на Сърбия, вероятно прокарвайки път за нов стендбай заем, съобщи ДПА.

МВФ отмени предишно споразумение със Сърбия през февруари 2012 г., тъй като белградските власти, които тогава се подготвяха за общи избори, отказаха да ограничат разходите.

Притеснената финансово Сърбия спешно се нуждае от нова кредитна линия, повече заради сигнала за доверие, който ще изпрати на инвеститорите и кредиторите, отколкото от парите, които може да изтегли. Мисията на МВФ обаче не идва да преговаря за кредитно споразумение, а за да прегледа икономическата и фискалната политика на Белград. Сърбия има нужда това двуседмично посещение да доведе до позитивен доклад,за да може да започнат преговори за кредитно споразумение.

След като МВФ суспендира предишното споразумение, икономическото положение на Сърбия се влоши. Дори при най-благоприятни сценарии, тя ще трябва да продължи да взима заеми в следващите няколко години. Бюджетният дефицит за 2014 г. сега е проектиран на 5,6% от БВП на страната, но може да стане и по-висок. Правителственият дълг ще достигне до 71% от БВП до края на тази година от 51% през 2011 г.

Правителството на Александър Вучич изрази увереност, че мерките по намаляване на разходите, които то обяви, ще бъдат достатъчни, за да осигурят нов заем от МВФ.

Обявените реформи включват мерки като повсеместно намаляване на заплатите в публичния сектор и пенсиите, намаляване на държавната администрация и субсидиите и приватизация на държавни предприятия. Целта е да бъде намален бюджетният дефицит до 3% от БВП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във