Банкеръ Daily

Свят

Сърбия иска да продължи да балансира между Запада, Китай и Русия

Александър Вучич

Белград иска да продължи да балансира връзките си със Запада, Китай и Русия, заяви днес в интервю за Ройтерс сръбският президент Александър Вучич, чиято страна се стреми към членство в Европейския съюз и постигане на споразумение за Косово.

Преди да се присъедини към ЕС, Сърбия трябва да нормализира отношенията с бившата си област Косово, която обяви независимост през 2008 г. Белград не признава Косово за суверенна държава и блокира членството му в международни организации, отбелязва Ройтерс.

Вучич, чиято управляваща Сръбска прогресивна партия има най-големи шансове на парламентарните избори на 21 юни, каза, че Сърбия е готова да разговаря с Прищина "без времеви рамки" и "добросъвестно", но че взаимното признаване не е на дневен ред.

"Ние сме готови за разговори, но без бяло знаме. Диалогът е добре дошъл, ако е диалог, в който може да се види какво е възможно, какво е компромис", каза Вучич за Ройтерс. Той изрази увереност, че в интерес на косовските албанци и за международната общност е да се разговаря за свободно движение на капитали, стоки и хора.

Диалогът между Белград и Прищина, който се води с посредничеството на ЕС, беше прекратен, след като Косово въведе 100-процентови мита за сръбски стоки заради опитите на Белград да блокира членството му в международни организации. Новото косовско правителство отмени неотдавна всички бариери за търговия със Сърбия, което отваря пътя за подновяване на диалога.

Facebook logo
Бъдете с нас и във