Банкеръ Daily

Свят

Сърбия иска да купува от Русия по 3 млрд. куб. м газ в следващите 10 г.

Сърбия разглежда възможността за покупка на по 3 млрд. куб. м руски природен газ всяка година в следващите 10 години. Това е коментирал сръбският президент Александър Вучич.

"Сега по дългосрочен договор ние купуваме газ по 270 долара, представете си, ако цената нарасне до 900 долара. Сега имаме 161 млн. куб. м газ в хранилищата, а ние вече се изразходили 100 млн. куб. м от началото на кризата. А от това зависят инвестициите. Сега ние ще помолим президента на Русия  Владимир Путин да ни даде обеми като минимум по 3 млрд. куб. м годишно в следващите 10 години", е заявил сръбският лидер.

"Сега се появиха допълнителни трудности. Немските власти спряха сертификацията на "Северен поток - 2", и газът от 960 долара скочи на 1140 долара", е казал Вучич. Той отбелязва, че сега цената на електричеството на европейския пазар е 250 евро за МВт/ч, а в Сърбия се запазва на нивото от 50 евро.

На 1 януари  Вучич даде старт на газопровода "Балкански поток" в своята страна, след което започна да постъпва природен газ от Русия. Преминаващият през територията на Сърбия участък е продължение на едната от двете тръби на открития на 8 януари 2020 година "Турски поток", по който руския газ постъпва в Турция, а след това  в България, Сърбия и Унгария. Дължината на този участък е 403 км, а проектната мощност – 13.9 млрд. куб. м годишно.

И по-рано Вучич заявяваше, че на срещата с Путин се планира да се обсъди и цената на природния газ за Сърбия. По неговите думи, като първо предложение Белград е получил формула, при която цената за синьото гориво за сръбската страна би достигнала 780-790  долара за хиляда кубически метра. Сръбският президент е признал, че страната му няма да може да издържи при такава цена.

На 7 октомври на заседанието на Руско-сръбския междуправителствен комитет вицепремиерът на Русия Юрий Борисов е заявил, че се надява на сключването до края на 2021 година на дългосрочен договор за доставка на природен газ от Русия в Сърбия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във