Банкеръ Daily

Стево Пендаровски:

Сърбия и Северна Македония имат еднаква визия за бъдещето

Сърбия и Северна Македония, като две съседни и приятелски страни, които нямат открити въпроси и споделят обща история и стратегическа цел - членство в ЕС, имат еднаква визия за бъдещето, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за днешния брой на белградския вестник "Политика".

Пендаровски очаква позитивен разговор със сръбския си колега Александър Вучич по много теми от общ интерес за двете страни, преди всичко по политически и икономически въпроси и проблеми на сигурността.

"Сърбия и Северна Македония са съседни страни и поради това за нас е особено важно да имаме отлични двустранни отношения. Споделяме обща история, някога бяхме членки на една федерация, а с оглед на това, че членството в ЕС е стратегическа цел и за двете страни, имаме една и съща визия за бъдещето", казва Пендаровски.

Той изтъква, че връзките между Сърбия и Северна Македония се градят не само от институциите, а и от бизнеса, както и от многобройните семейни връзки между граждани на двете страни.

Президентът напомня, че част от посещението е и среща на стопанските камари, което показва посветеност на стремежа на двете страни да засилят търговския обмен и икономическото сътрудничество.

Пендаровски направи оценката, че на инициативата "мини Шенген" не трябва да се гледа като на замяна за членство в европейските институции.

"Също така смятам, че трябва да се размисли за формата на инициативата, защото сегашната структура не обхваща всички страни от Западните Балкани. В тази посока може да се постави въпросът доколко инициативата би била функционална на практика, а нейни членки са само три страни, тъй като включването на повече страни от региона предлага по-добър просперитет за целия регион", оценява Пендаровски.

Президентът на Северна Македония изтъква, че въпреки различните позиции за членство в НАТО, Сърбия и Северна Македония имат отлично двустранно сътрудничество.

"Като съседи споделяме общата тревога за сигурното ни обкръжение, имаме и много програми за размяна и обучение, така че въпреки че скоро ще станем член на НАТО, а Сърбия е решила друго, смятам, че доброто ни сътрудничество ще продължи и в бъдеще", казва Пендаровски.

Президентът на Северна Македония пристига днес на първото официално посещение в Сърбия, по време на което ще има среща с президента на Сърбия Александър Вучич, с министър-председателката Ана Бърнабич и с председателката на парламента Мая Гойкович.

Facebook logo
Бъдете с нас и във