Банкеръ Daily

Свят

Сърбия и Косово започват трудни преговори в Брюксел

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел ще участва в срещата на Белград и Прищина.

Сърбия и Косово започват трудни преговори в Брюксел на 15 юни. В срещата ще участват сръбският президент Александър Вучич, новият премиер на Косово Албин Курти и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

"Предстоящите преговори на 15 юни в Брюксел с премиера на  Косово Албин Курти няма да бъдат лесни", коментира Александър Вучич пред репортери по време на откриването на завод в град Ягодина.

"Представителите на Косово отиват там, за да представят своето шоу, а ние отиваме там, за да бъдем сериозни, отговорни и да търсим диалог. А таблото ще покаже резултата от играта след мача", допълни той. 

Сръбският лидер обяви скорошното възобновяване на диалога между Белград и Прищина на 4 юни след преговори със специалния представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак и заместник-помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър. 

Европейската комисия, която е посредник, съобщи, че целта на срещата е Вучич и Курти да обсъдят "пътя напред", тъй като албанският премиер е "нов участник" по думите на говорител на Европейската комисия.

Сърбия и Косово преговарят с европейско посредничество за уреждане на двустранните си отношения от 2011 г., но въпреки някои първоначални успехи, като Брюкселското споразумение от 2013 г., диалогът спря през 2018 г., след като Прищина едностранно наложи 100% мита на сръбския внос.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград не признава това. ЕС посредничи при преговорите за нормализиране на връзките между двете страни, но след срещата на върха в Белия дом и преговорите в Брюксел през септември миналата година диалогът между Сърбия и Косово спря.

Facebook logo
Бъдете с нас и във