Банкеръ Daily

Свят

Сърбия и Косово започват нови преговори в Брюксел

Премиерът на Косово Албин Куртин и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Сърбия и Косово започват нови преговори в Брюксел с посредничеството на специалния пратеник Мирослав Лайчак, съобщава "Данас". 

Белград ще настоява за изпълнението на постигнатите до момента споразумения и преди всичко това се отнася до създаването на Общност на сръбските общини, своеобразна сръбска автономия в Косово. Освен това сред темите ще са изчезналите лица, енергетиката, свобода на движение. 

Предишните срещи не постигнаха сериозен напредък. Това е първата среща от юли, когато преговаряха президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Куртин, но единственият резултат беше диалогът да продължи на техническо ниво.Мирослав Лайчак заяви по-рано, че не е постигнато споразумение и че е договорено само продължаване на диалога. 

ЕС и САЩ упражниха натиск върху двете страни да подновят диалога след промяната на ръководството в Косово, пише АФП.

Диалогът, воден от десет години под егидата на ЕС, буксува. Преговорите целят нормализиране на отношенията след конфликта, отнел живота на 13 хил. души. Белград отказва да признае независимостта на бившата си провинция. Косово обяви независимостта си през 2008 г., близо десет години след войната, която приключи, след като бомбардировките на НАТО принудиха сръбските сили да се изтеглят.

Независимостта на Косово е призната от над 100 държави, главно западни, но не и от Русия и Китай. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във