Банкеръ Daily

Свят

Сърбия и Косово се подготвят за тежка среща

Александър Вучич

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че се подготвя за "трудна среща“ с премиера на Косово Албин Курти в Брюксел. 

"Никога не е особено приятно да ходиш в Брюксел за разговори разговори с албански представители“, написа Вучич в Инстаграм към снимка, която си направи в самолета.

"Важно е обаче за Сърбия, защото ние помагаме на нашия народ в Косово и Метохия, запазвайки мира и стабилността, които са от решаващо значение за икономическия прогрес на цяла Сърбия. В самолета винаги, точно както през студентските ми години, преглеждам материалите и се подготвям за трудните срещи. Капитулацията не е опция“, написа сръбския президент.

Cрeщaтa щe ce прoвeдe на 19 юли, а Брюксел се ангажира да пocрeдничи зa диaлoгa. Говорителят на ЕС Петер Стано oбяви, чe ce нaблюдaвa нaпрeдък oт пocлeднaтa двуcтрaннa cрeщa. Дoмaкин нa нoвитe прeгoвoри щe e върхoвният eврoпeйcки прeдcтaвитeл пo външнитe рaбoти Жoзeп Бoрeл.

В края на юни Вучич заяви на извънредно заседание на сръбския парламент, че компромисът е единственото решение в диалога между Белград и Прищина.  Той обаче допълни, че не вижда какъв точно компромис би могъл да бъде постигнат. За сметка на това президентът обвини за това новото правителство на Косово, начело с Албин Курти, както и че застрашава мира и стабилността в региона.

"Недейте да се радвате на замразения конфликт. За жалост, страхувам се, че той ще остане. 90% от вас могат да кажат, че шансовете да се случи така, са 90%. Така е за съжаление, защото нямаме достатъчно отговорни партньори, които дори само да се опитат да схванат реалността. Проблемът според мен, като президент на Сърбия е, че не виждам решение, коментира Вучич. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във