Банкеръ Daily

Свят

Сърбия и Косово не са подписали общо икономическо споразумение

И Тръмп не успя да изглади различията между Белград и Прищина

Сърбия и Косово не са подписали общо икономическо споразумение, а отделни документи със САЩ. Това стана ясно след двудневните преговори на високо ниво между двамата лидери и високопоставени представители на администрацията на Тръмп във Вашингтон, съобщава Ройтерс.

Сръбската делегация е подписала двустранно споразумение със САЩ за икономическо сътрудничество с Прищина, а не тристранен документ, уточнява сръбският президент Александър Вучич след церемонията. В него Прищина не е спомената като субект на международното право.

Вучич специално подчертава, че става дума за две отделни двустранни споразумения на САЩ - едно със Сърбия и друго с Прищина.

По думите на сръбския президент все още има много разногласия между Сърбия и отцепилата се област, но днешното споразумение прави огромна крачка напред.

Косово, чието население е съставено предимно от етнически албанци, обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград не признава.

По думите на сръбския министър на финансите Синиша Мали споразумението предвижда строежа на магистрала Ниш-Прищина и железопътна линия Ниш-Прищина на стойност 1.1 милиарда евро. Американското правителство е поело финансирането на проекта.

Косовската телевизия Клан Косова съобщи по-рано, позовавайки се на източници от косовската делегация, че Белград и Прищина ще подпишат споразумение със САЩ за инвестиции на стойност 13 млрд. долара. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във