Банкеръ Daily

Свят

Сърбия и Черна гора не могат да се разберат за църквата

Александър Вучич

Сръбският президент Александър Вучич заяви днес за в. "Блиц", че се е срещнал с черногорския си колега Мило Джуканович в Ерусалим, но на срещата не успели да постигнат обща позиция във връзка със Сръбската православна църква в Черна гора, предаде ТАСС.

"Дълго разговаряхме за положението на сръбския народ и приетия неотдавна закон за свободата на вероизповеданията в Черна гора и се съгласихме, че позициите ни по този въпрос са доста противоположни и няма възможност да се доближат. В същото време говорихме като цивилизовани и отговорни хора, даващи си сметка, че Сърбия и Черна гора не трябва да се противопоставят една на друга и трябва в най-скоро време да продължат разговорите за намаляване на напрежението и търсене на решение", каза Вучич. 

Той отбеляза, че е говорил с Джуканович и за европейската интеграция на двете страни и за по-добра координация в бъдещите отношения с европейските институции. Те са се съгласили да продължат разговорите за по-голяма свобода на движението на стоки, хора и услуги в региона.

Сърбия смята новоприетия закон за вероизповеданията в Черна гора за заплаха за имотите на Сръбската православна църква /СПЦ/, която действа в Черна гора паралелно с непризнатата Черногорска православна църква. Законът предизвика протести на привърженици на СПЦ в Черна гора, Сърбия и босненската Република Сръбска.

От друга страна, Джуканович обвинява СПЦ в опит да запази религиозния си "монопол" в страната и заяви, че ще се бори за автокефалност на Черногорската православна църква по примера на Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във