Банкеръ Daily

Свят

Сърбия е първенец по ваксиниране в Европа

Александър Вучич

Докато България продължава да е на опашката в Европа по брой ваксинирани срещу Ковид-19, съседна Сърбия успя да се нареди сред държавите, които ваксинират с най-бързи темпове в света, пише Дойче Веле.

Когато през март миналата година сръбският президент Александър Вучич демонстративно целуна китайското знаме на белградското летище след получаването на партида защитни маски от Китай, Европа нямаше как да не се учуди. Подобна бе и реакцията, когато непосредствено след това Белград се изпълни с постери с образа на китайския президент и с надписа "Благодаря, братко Си".

Напоследък дори и най-отявлените противници на сръбския президент споделят, че неговите усилия за поддържане на добри отношения с Пекин са се изплатили. Тъй като към момента в Европа никоя друга държава не имунизира с темповете, с които го прави Сърбия, пише Михаел Мартенс във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Сърбия изпреварва дори Германия и Франция. Единствено Великобритания е по-напред. 

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич съобщи, че са ваксинирани 438 999 души и всички имат осигурени дози за реваксинация. 

Сърбия е подписала договори за около 6,5 милиона дози ваксини и до два дни ще има договори за още 11 милиона дози ваксини против коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във