Банкеръ Daily

Свят

Сърбия: България ни шпионира

Милован Дрецун

България има мощно разузнавателно присъствие в Сърбия. Тя участва в шпионския център в Скопие заедно с Хърватия. Това са само част от тежките обвинения, които отправи тази сутрин по сръбската държавна телевизия председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун, предаде БГНЕС.

В продължение на 12 минути Дрецун непрекъснато внушава, че България стои зад последния скандал, в който руски шпионин дава пари на висш сръбски чиновник. Поради тази причина днес се събира извънредно и Съветът по национална сигурност. Преди заседанието президентът Александър Вучич ще се срещне с руския посланик в Белград. Агенцията за сигурност и разузнаване на Сърбия официално потвърди автентичността на кадрите, на които Георгий Клебан дава пари на сръбски агент. Агенцията за сигурност разследва възможна шпионска афера.

"Много е важно да се каже в кой момент са публикувани тези записи в публичното пространство. Искам да ви припомня, че България реагира много бурно по повод присъствието на руските ракетни системи С-400 по време на общите сръбско-руски военни учения. Тази история може да навреди на руско-сръбските отношения. Малко хора обърнаха внимание на реакцията на Атлантическия съвет в България. Тя мина незабелязано. Тя не може да се счита за несвързана с този случай. Те предупредиха българската общественост, че на тяхна територия Русия извършва хибридна война и нейната цел е извършването на терористични атаки", каза Дрецун.

"Искам да Ви припомня, че неотдавна аз лично съобщих публично, че в Скопие е сформиран и замаскиран разузнавателен център, където има шпиони от съседните държава като България, Хърватия, Северна Македония. В Сърбия България има изключително мощно разузнавателно присъствие", подчерта още Милан Дрецун, който се счита за един от най-близките сътрудници на президента Вучич.

Междувременно Кремъл заяви днес, че е уверен, че нищо не може да навреди на отношенията между Русия и Сърбия, независимо от разследването, което сръбският президент Александър Вучич нареди във връзка с видеозаписа, в който руски шпионин дава пари на висш сръбски чиновник, предаде Ройтерс. 

Отношенията със Сърбия са партньорски, от приятелски характер. Нищо не може да повлияе на това, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във