Банкеръ Daily

Свят

Съпрузите Бакалчук за първи път са най-богатото семейство в Русия

Интернет търговията продължава да се развива с бурни темпове и да увеличава богатството на компаниите от сектора.

Това се наблюдава и в Русия. Съпрузите Татяна и Владислав Бакалчук, съучредители на компанията Wildberries, излязоха на  първо място в спискъка на най-успешните предприемачески семейства в Русия, според списание Forbes. Тяхното богатство се оценява на над 13 млрд. долара. Включените в класацията семейства са натрупали за година  над 16.1 млрд. долара, а общото им богатство възлиза на 42.9 млрд. долара, според данните на изданието.

Състоянието на съпрузите Бакалчук от 13.1 млрд. долара ги поставя  на първо място в рейтинга на най-богатите семейства в Русия. През миналата година Forbes оцени Wildberries на 1 млрд. долара, т.е. семейство Бакалчук са увеличили своите доходи за една година над 10 пъти.

Второ място в списъка заема семейство Гуреви ("Фосагро"), чието богатство се оценява на 6.9 млрд. долара, а за година то се е  увеличило 1.8 млрд. долара.  В тройката попада и семейство Ротенберг ("Мостотрест"), което беше лидер в тази класация през миналата година. Съвкупното им състояние е нараснало с 500 млн. долара до 5.95 млрд.долара.

В първата петица влизат още Гуцериеви (група "Сафмар"), чиито капитал през тази година възлиза на 3.7 млрд. долара, като се увеличава с 500 млн. долара. Семейство Евтушенко (АФК "Система") са добавили за година към своето богатство още 2.3 млрд. до 3.2 млрд. долара.

Компаниите в списъка са оценени по финансовите им резултати към 27 юли. Най-ниският праг за влизане в класацията през тази година е бил 1.65 млрд. долара.

 

Wildberries

(„диви ягоди“) е международен интернет магазин за дрехи, обувки, електроника, стоки за деца, за дома и други стоки. Компанията работи в Русия, САЩ, Франция, Италия, Испания, Беларус, Казахстан, Киргистан, Армения, Полша, Словакия, Германия, Израел и Молдова. 

Интернет магазинът е основан през 2004 година от съпрузите Владислав и Татяна Бакалчук. 

През 2019 година руското издание на списание Forbes е включило основателката на компанията Татяна Бакалчук в класацията на предприемачите визионери, които са изградили бизнеса си от нулата и са спомогнали за промяната на живота на хората в Русия и по света: "15 бизнесмени, изменили представите  за Русия“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във