Банкеръ Daily

Свят

Съпрузи съдят "Ю Би Ес" за неправомерно разкрита лична информация

Съпружеска двойка съди швейцарския банков лидер "Ю Би Ес груп", написа агенция "Блумбърг" на 29 декември. Поводът е разкрити от кредитора данни за сметката на съпругата на Агенцията за приходи на САЩ. Основанието - дамата не е американска гражданка.

Джонатан и Естер Зуховицки са внесли съдебния иск във федералния съд в Манхатън на 29 януари и са се оплакали, че са били подложени на щателни проверки в резултат на изнесената информация и дори се е стигнало до заплахи за разследване от отдела за криминални престъпления на агенцията. Обвинения обаче не са предявени и съпрузите няма да плащат глоби за милиони долари.

Обявените навремето за символ на укрито богатство сметки в швейцарската банка бяха преследвани агресивно от щатските данъчни власти през първото десетилетие на новия век. "Ю Би Ес" плати глоба в размер на 780 млн. щ. долара през 2009-а заради оказаната помощ на американски граждани да укриват данъци и разкри имената на хиляди американски собственици на сметки.

Семейство Зуковицки твърдят в заведено от тях дело, че акциите на американските данъчни органи не се отнасят за тях. Защото, въпреки че Джонатан е натурализиран гражданин на Съединените щати, който има право да управлява сметката, неговата съпруга е гражданка на Израел и на Австрия и никога не е живяла в Америка. 

Нещо повече, авоарите във въпросната сметка са от наследство на Естер и нейният съпруг няма права за собственост или за ползване върху тях. Той управлява средствата единствено защото Естер страда от дислексия.

"Ю Би Ес груп" не е направила официален коментар на публикуваната от "Блумбърг" информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във