Банкеръ Daily

Свят

Съпротивата срещу Брексит увеличава подкрепата за независимост на Уелс

Привърженици на независимостта на Уелс

Съпротивата срещу излизането на Великобритания от Европейския съюз е довела до увеличаване на подкрепата за независимост на Уелс до рекордните 33 процента, показва проучване, цитирано от ДПА.

В анкетата на социологическия институт "Югов" над 1000 души са били попитани дали искат Уелс да стане независим, ако това означава, че той може да остане в ЕС след Брексит. Около 48 процента от тях са отговорили, че биха гласували против независимост при тези обстоятелства, 24 процента са казали, че биха гласували за независимост при незабавен референдум, независимо от статута на Уелс в ЕС, а 17 процента не са били наясно какво да изберат.

"Това са сензационни данни, които издигат до историческо високо ниво подкрепата за амбицията на "Плайд Камри" за постигане на независимост на Уелс", каза лидерът на уелската националистическа партия Адам Прайс.

Според партията данните показват, че като се изключат хората, които не са наясно какво да изберат, близо 41 процента подкрепят независимост на Уелс след Брексит.

"След като (британският министър-председател) Борис Джонсън ни приближава към ръба на скалата (с Брексит), все повече хора ще искат гледащ навън Уелс, свободен от пренебрежението на Уестминстър (британския парламент)", заяви Прайс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във