Банкеръ Daily

Свят

Съперникът на Нетаняху - Бени Ганц, ще се опита да състави правителство

Бени Ганц

Израелският премиер Бенямин Нетаняху върна връчения му от президента на Израел Реувен Ривлин мандат за съставяне на ново израелско правителство, съобщават световните агенции. Това стана два дни преди изтичането на крайния срок след като преговорите, които той води, се провалиха.

Нетаняху не успя да събере подкрепата на достатъчно депутати в парламента, които да се присъединят към евентуална негова управляваща коалиция.
От президентството пък съобщиха, че Ривлин натоварва съперника на Нетаняху - Бени Ганц, да се опита да състави правителство на страната.
Припомняме, че в Израел бяха произведени предсрочни избори на 17 септември, но нито партията на Нетаняху, нито коалицията на Ганц, успяха да спечелят достатъчно гласове, за да са в състояние сами да съставят правителство.

Израел е демократична парламентарна република. Тя е единствената еврейска държава в света.

Характерно за израелската система е, че страната няма писана конституция, като тази функция се изпълнява от 14 отделни закона, известни като Основни закони на Израел. Парламентът се нарича Кнесет и има 120 депутати, избирани за четири години. Заседава в Йерусалим - един от най-древните градове в света и е смятан за свещен от трите главни авраамически религии - юдаизъм, християнство и ислям. В Израел процентовата бариера за влизане в парламента е много ниска - 2%, и затова в Кнесета обикновено са представени най-малко десет партии.

Първият Кнесет е избран на 24 тевет 1909 година - 24 януари 1949 година.

Държавният глава на Израел се избира от Кнесета за срок от седем година. Той изпълнява предимно церемониални функции. Президентът пък има задачата да посочи министър-председателя на страната.

Тъй като Израел е парламентарна република, Кнесетът е нейният върховен орган на властта. След избирането на президент на Израел се провежда съвещание с всяка от победилите фракции и за глава на правителството - министър-председател, се назначава онзи, който е "най-способен" да сформира коалиционно правителство. Обикновено това е лидерът на най-голямата от избраните партии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във