Банкеръ Daily

Свят

Сунак обеща на Украйна подкрепа "колкото винаги досега"

Британският премиер Риши Сунак обеща на украинския президент Володимир Зеленски, че по време на неговото премиерство подкрепата на Обединеното кралство за Украйна ще бъде постоянна и "толкова силна, колкото винаги досега", заяви говорител на "Даунинг стрийт"№10, цитиран от ДПА.

"Министър-председателят заяви, че подкрепата на Обединеното кралство за Украйна ще бъде толкова силна, колкото досега, при неговото премиерство, и президентът Зеленски може да разчита, че правителството му ще демонстрира продължаваща солидарност", добави говорителят.

Сунак встъпи в длъжност по-рано днес.

"Двамата лидери се съгласиха, че е необходимо да продължат да оказват натиск върху варварския режим на Путин чрез продължаване на икономическите санкции… (Сунак) изрази надежда, че двамата скоро ще се видят лично", заяви говорителят.

Американският президент Джо Байдън и новият британски премиер Риши Сунак  в телефонен разговор потвърдиха отново "специалните отношения" на двете си страни и се съгласиха за важността на подкрепата за Украйна, съобщи в изявление Белият дом, предаде Ройтерс.

Байдън и Сунак се договориха и за  важността на работата за справяне с предизвикателствата, които поставя Китай, и за осигуряване на устойчиви и достъпни енергийни ресурси, се казва в изявлението.

Двамата политици обсъдиха и ангажимента си към инициативата Белфаст/Споразумението от Разпети петък и гарантиране на сигурността на хората от Северна Ирландия, се казва в изявлението.

След разговора между Сунак и Байдън стана известно, че се очаква между двамата да има лична среща на предстоящата среща на върха на Г-20 в Индонезия, съобщи говорител на "Даунинг стрийт"№10. Лидерите са обсъдили степента на сътрудничество между Обединеното кралство и САЩ, както в двустранен план, така и в региони като Индо-тихоокеанския регион, където пактът AУКУС е част от усилията за противодействие на зловредните действия на Китай във вторник, се казва в изявлението на говорителя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във