Банкеръ Weekly

Свят

Съмнителните намерения на Ципрас

Ципрас и любимият му коалиционен партньор

 Гърция се сдоби с правителство, което силно наподобява предишното. Начело на него отново застана Алексис Ципрас, а лявата партия СИРИЗА пак е в коалиция с малката дясна формация "Независими гърци" на Панос Каменос, заедно с която ще има крехко мнозинство в парламента.

Като предизвика предсрочни избори след приемането на условията за третия спасителен пакет, предоставян от международните кредитори на Гърция, Ципрас пое сериозен риск. Оказа се, че си е струвало, защото след гласуването на 20 септември СИРИЗА практически повтори резултата си (с разлика от по-малко от процент) от вота през януари, след който пое властта. Нещо повече, крайно левите отцепници, заради които СИРИЗА трябваше да се опира на гласовете на опозицията при гласуването на условията за третия спасителен пакет и които бяха една от причините за предизвикването на предсрочните избори, няма да бъдат представени в новия парламент, защото партията им "Народно единство" не премина трипроцентовия праг. При това положение може да се смята, че Ципрас ще е с развързани ръце да прокара серията непопулярни икономически реформи, искани от кредиторите, включително и повишаване на пенсионната възраст, на редица данъци, а и подобряване на събираемостта им.

Първата международна оценка на напредъка на Гърция по покриването на условията за финансовата помощ, възлизаща на 86 млрд. евро, ще се състои през следващия месец. Ако тя не е положителна, съществува рискът плащанията по помощта да бъдат спрени и страната да се изправи пред нова критична ситуация. "Правителството има много за вършене, ако иска да се вмести в крайния срок", коментира експертът от "Оксфорд икономикс" Бен Мей, цитиран от "Блумбърг". Но истинският проблем е, че условията за спасителния пакет са изключително тежки и пълното им спазване би било проблем за който и да било гръцки кабинет, посочва Мей.

Още по-тежък тест за готовността на Ципрас и екипа му да проведе реформите се очаква в началото на 2016-а.Тогава няма да се оценява законодателната дейност на гръцкия парламент, а доколко исканите промени са въведени на практика.Същевременно продължават да съществуват съмнения, че Ципрас наистина е приел условията на кредиторите. Още когато станаха известни изборните резултати, той обяви, че гласоподавателите са му дали "ясен мандат да продължи борбата за съхраняването на гордостта на народа", без да споменава нищо за предстоящи реформи.

Съставът на управляващата коалиция също предизвиква съмнения за намеренията на новия стар премиер. Партията "Независими гърци", с която СИРИЗА отново се съюзи, е известна с това, че макар и ситуираща се в дясната част на политическото пространство, се противопоставя на мерките за икономии. При все това Ципрас предпочете отново да се коалира с нея, вместо да потърси съюз с някоя от партиите, подкрепящи споразумението, каквито са центристката "Потами" и лявата ПАСОК.

"Според нас тази коалиция ще прегърне изпълнението на програмата по споразумението" в най-малка степен от който и да било друг съюз, предупредиха в нота до клиентите си анализаторите от "Роял банк ъф Скотланд". Според тях "прилагането на условията по споразумението ще се извършва само спорадично".

Международната рейтингова агенция "Фич" също изрази съмнения в готовността за реформи на новото гръцко правителство и нарече преговорните му позиции "непредсказуеми".

Бившият финансов министър Янис Варуфакис, който бе отстранен от поста си заради нежеланието му да подкрепи споразумението с кредиторите и който от съюзник на Ципрас се превърна в негов критик, е още по-скептичен за шансовете на управляващите да се справят с предизвикателствата. В статия за в. "Гардиън" Варуфакис определи очакваната финансова консолидация и програмата за реформи като "обречени на провал". По думите му надеждите на премиера да устои на задаващата се буря се опират на три неща. Най-напред, преговорите с кредиторите не са приключени и това дава възможност за допълнително уговаряне на важни детайли. На второ място е очакването за скорошно опрощаване на част от гръцкия дълг. И трето - чаканата отдавна атака срещу местните олигарси. Всъщност, според Варуфакис, избирателите са подкрепили Ципрас, защото от всички кандидати изглеждал най-способен да се справи с тези три задачи. Проблемът обаче е, че възможностите му за действие са силно ограничени. Място за маневриране в преговорите почти няма, тъй като в сключеното вече споразумение с кредиторите ясно е посочено, че гръцкият кабинет се задължава да приеме "всички действия, отнасящи се до осъществяването на целите не меморандума за разбирателство".

Намаляването на дълга е неизбежно, но въпросът е дали то ще доведе до увеличаване на потреблението и дали ще предизвика интереса на инвеститорите? Отговорът е по-скоро "не" предвид договорения бюджетен излишък, който през 2018-а трябва да достигне 3.5% от брутния вътрешен продукт. При такова затягане на коланите едва ли инвеститорите ще бъдат привлечени, смята Варуфакис.

Колкото до борбата с порочните практики в икономиката, тя изглежда е последният шанс на правителството на СИРИЗА да се легитимира като ляво и вероятно Ципрас ще насочи усилията си към нея. Същевременно олигарсите са в добри отношения с кредиторите на Гърция, посочва Варуфакис и напомня, че в месеците преди подписването на споразумението най-големите му застъпници са били именно контролираните от тях медии. Днес те подкрепят кабинета и е доста съмнително, че Ципрас ще има силата да се изправи срещу тях?

Facebook logo
Бъдете с нас и във