Банкеръ Daily

Свят

Съкрушителна победа за Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън спечели съкрушителна победа на парламентарните избори, след като неговата Консервативна партия си осигури мнозинство от 86 места в Камарата на общините. Тази изборна победа ще гарантира на торите достатъчно места в парламента да осигурят излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 януари.

Според прогнозни резултати консерваторите печелят 368 места в 650-местния парламент. Лейбъристката партия е на второ място със 191 места, Шотландската национална партия получава 55, а партия "Либерални демократи" - 13.

Играта на Борис Джонсън с избори за Брексит му се отплати зрелищно, коментира "Файненшъл таймс". Мнозинството от 86 гласа е най-голямата победа за консерваторите от над 30 години - по-точно от спечелените от Маргарет Тачър избори през 1987 година. Местата, спечелени от торите, с с 50 повече от спечелените от Тереза Мей на изборите през 2017 година.

Джонсън заложи премиерството си с първите избори през декември от един век във Великобритания и гласоподавателите масово го подкрепиха, както и лозунга на кампанията му: "Да осъществим Брексит".

Лейбъристите пък получават най-лошия си резултат от войната насам – вземат само 191 места, със 71 по-малко от досега.

Предварителните резултати са удар по партиите, които искаха да спрат развода с ЕС. Либералдемократите получават само 13 места.
Партията "Брексит" на Найджъл Фараж не печели нито едно място, съобщи Би Би Си.

Другият голям победител е шотландската лидерка Никола Стърджън. Партията й получава 55 от 59-те места северно от границата с Англия. Това очертава бъдещ конституционален сблъсък с Борис Джонсън, който отказва да свика втори референдум за Брексит.

Лидерът британската опозиция Джереми Корбин каза, че няма да води своята Лейбъристка партия на следващи парламентарни избори след вчерашното катастрофално поражение.

"Това очевидно е много разочароваща нощ за Лейбъристаката партия", каза той в своя избирателен район в северната част на Лондон, където бе преизбран за депутат.

"Няма да предвождам партията в бъдещи кампании за общи избори", каза той.

Борис Джонсън също бе преизбран в Камарата на общините.

Той каза в своя избирателен район Ъксбридж, че неговото правителство получава силен мандат за довеждане на Брексит докрай.

"Мисля, че това ще се окаже исторически момент, който ни дава шанс да изпълним демократичната воля на британския народ, да променим към по-добро тази страна и да реализираме потенциала на целия народ", каза той.

"Ще осъществим Брексит навреме, до 31 януари, без никакви "ако", "но" или "може би", обяви Джонсън пред ликуващи привърженици в Лондон.
Обединеното кралство ще напусна ЕС като единно цяло, връщайки си контрола върху своите закони, граници, финанси, търговия и имиграционна система, добави премиерът.

Джонсън отбеляза, че резултатите от изборите означават, че вече няма опасност от втори референдум за Брекiит.

Лидерката на проевропейските либералдемократи Джо Суинсън загуби мястото си в долната камара за сметка на кандидата на Шотландската национална партия.
Суинсън, която оглави партията през юли и води кампания за оставане в ЕС, загуби мястото си с едва 149 гласа.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави Борис Джонсън за победата му и заяви, че Великобритания и Съединените щати сега ще могат да
сключат голяма търговска сделка след Брекiит, предаде Ройтерс.
"Тази сделка е с потенциал да бъде много по-голяма и изгодна от всяка сделка, която може да се сключи с ЕС. Поздравления, Борис", написа Тръмп в Туитър.

Ако обаче резултатът се потвърди, той може да постави под въпрос бъдещето на Шотландия в Обединеното кралство, тъй като главната цел на Шотландската национална партия е шотландската независимост, отбелязва Си Ен Ен. Според прогнозните резултати националистите печелят 20 места в повече, отколкото на изборите през 2017 г., и на практика печелят почти всички шотландски избирателни райони.

Шотландия гласува за оставане в ЕС на референдума за Брексит през 2016 г. и оттогава националистите неведнъж са заявявали, че страната им бива "извлечена" извън ЕС против волята й. Макар че Джонсън обяви, че няма да позволи втори референдум за независимост на Шотландия, националистите вероятно ще бъдат окуражени от изборния си резултат. 

Според Саймън Хикс, професор по политология в Лондонското училище по икономика, изборните резултати дават "мандат на Джонсън за Брексит в Англия и мандат за независимост на Шотландия".
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във