Банкеръ Daily

Свят

Съкрушителна победа на партията на Вучич на изборите в Сърбия

В Сърбия вчера се състояха парламентарни, областни и местни избори. Според предварителните резултати Сръбската прогресивна партия убедително печели изборите за парламент с 63,4 процента, следвана от Социалистическата партия на Сърбия с 10,3 процента и Александър Шапич с 3,9 процента, докато всички останали се борят да преминат прага, пише вестник "Блиц".

Според предварителните информации най-големи шансове за това има ПОКС /Движение за Кралство Сърбия/, която е най-голямата изненада на вчерашните избори и се намира на ръба на изборния праг със спечелените 2,8 процента, пише "Блиц". Изданието отбелязва, че това е най-убедителната победа на Сръбската прогресивна партия досега със спечелени 75 процента от мандатите и 2 милиона гласове.

Лидерът на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич заяви, че неговата партия е спечелила на изборите около 2 милиона гласа от 3,3 милиона участвали.

Получихме огромно доверие от народа, най-голямото когато и да било в Сърбия, в условия, в които малцина вярваха в това, заяви лидерът на Сръбската прогресивна партия след оповестяването на първите резултати, пише вестник "Политика". Вучич каза, че партията е получила и голямо предупреждение от народа, че трябва да бъде още по-отговорна, сериозна и усърдна.

Гражданите на Сърбия избраха своето бъдеще, а за това бъдеще ще трябва много да работим и да се борим, изтъкна лидерът на листата "Александър Вучич - За нашите деца". Обръщайки се към журналисти в своя изборен щаб, Вучич каза, че предстоящата седмица ще бъде много тежка. "Още утре (днес, бел.ред.) пристига Мирослав Лайчак и няма да имам възможност за усмивки и радост. Вдругиден сутринта пътувам за Москва, след това не знам дали ще пътувам за Брюксел или за Вашингтон, а после за Словения", каза Вучич. Той подчерта, че дори не се е надявал на такъв резултат.

Председателят на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич заяви, че неговата листа ще има в парламента повече мандати, отколкото на изборите през 2016 г., и че е доволен с около 11 спечелени процента. Дачич изтъкна, че коалицията Социалистическа партия на Сърбия /СПС/ - Единна Сърбия е готова да продължи сътрудничеството със Сръбската прогресивна партия, тъй като стабилността е важно условие за бъдещите предизвикателства и от това зависи колко силна ще бъде Сърбия, пише вестник "Политика". Дачич честити на победителите - на Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия /СПП/ и оцени, че изборите са преминали в демократична и честна атмосфера, бойкотът се е провалил и Сърбия е запазила стабилността си. Дачич добави, че е много доволен, че СПС и СПП, които от 2012 г. формират правителството на Сърбия, са спечелили повече от 75 процента от гласовете.

Вестник "Вечерне новости" пише, че според предварителните резултати Сръбската прогресивна партия е спечелила най-голям брой гласове в общинските избори на територията на Белград. Според неофициални данни участието в изборите в столицата Белград е било по-ниско отколкото в цялата страна - около 35 процента. В белградските общини Сръбската прогресивна партия удържа убедителна победа, пише "Вечерне новости", отбелязвайки, че почти във всички столични общини партията на Вучич печели над 50 процента от общия брой гласове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във