Банкеръ Daily

Свят

Съдът в Страсбург осъди Турция за нарушаване на свободата на словото

Европейският съд за правата на човека постанови днес, че Турция е нарушила свободата на словото на отговорна представителка на умерената прокюрдска Партия на демократичното общество /ПДО/, като я е осъдила за реч, в която е споменала ПКК /Кюрдската работническа партия/, без да провери точното съдържание на речта, предадe АФП.

Съдиите от ЕСПЧ бяха сезирани от Хатидже Чобан, член на административния съвет на Партията на демократичното общество /ПДО/, която е била осъдена на затвор заради пропаганда в полза на терористична организация след реч, произнесена през 2007 г. по време на демонстрация.

Чобан е посочила, че полицаите, които са следели демонстрацията, са изопачили думите й, и е заявила, че е имало разминаване между съдържанието на нейната реч, публикувано във вестниците, и това, което е било предадено в техния протокол.

Чобан е уверявала, че речта й се е отнасяла до "необходимостта от разрешаване на кюрдския проблем с демократични и мирни средства", се казва в съобщение на ЕСПЧ.

Съдиите от ЕСПЧ са изтъкнали, че турското правосъдие не е проучило сериозно съдържанието на речта, която е основно доказателство по делото, и следователно е нарушило свободата на словото на Чобан.

Кюрдската работническа партия /ПКК/, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

През януари 2016 г. ЕСПЧ осъди Турция за закриването в края на 2009 г. на ПДО, която Анкара смяташе за близка до ПКК.

Закриването на партията по нареждане на турския Конституционен съд е нарушило правото на сдружаване, гарантирано от Европейската конвенция за правата на човека, постанови тогава ЕСПЧ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във