Банкеръ Daily

Свят

Съдът в Минск остави приятелката на Протасевич в затвора

София Сапега

Районният съд в Партизански район в Минск отхвърли жалбата на руската гражданка София Сапега срещу  нейното задържане. Разглеждането на жалбата се проведе при затворени врати, а съдията обяви решението публично, съобщи ТАСС.

"Съдът постанови жалбата да бъде отхвърлена", каза съдията.

София Сапега, руската приятелка на задържания опозиционен журналист Роман Протасевич, бе задържана на 23 май.  Според адвоката на задържаната, Александър Филанович, по време на срещата не е имало видео комуникация с неговата клиентка  Следващата стъпка е решението за задържане на рускинята да бъде обжалвано пред Градския съд в Минск. „Защитата ще обжалва това решение на съда, тъй като смята, че има определени въпроси за производството по тези наказателни дела“, каза представителят на защитата.

Според Филанович срещу Сапега има висящи две наказателни дела. Адвокатът поясни, че все още не може да каже какви са конкретните обвинения. По-рано беше съобщено, че евентуално едното обвинение ще бъде обвинение заради статии, " в които подбужда към расова, национална, религиозна или друга социална враждебност или омраза". Адвокатът сподели, че е посещавал  клиентката си няколко пъти в следствения арест и увери, че е " в добро състояние".

Сапега бе задържана на 23 май на летището в Минск заедно с критика на президента Александър Лукашенко, Роман Протасевич, който е журналист в канала в Телеграм - NEXTA. Двамата бяха арестувани след като властите в Минск разпоредиха пътнически самолет, пътуващ от Атина до Вилнюс, да бъде отклонен. По-рано беше съобщено, че евентуално това ще бъде обвинение по статията за подбуждане към расова, национална, религиозна или друга социална враждебност или омраза.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във