Банкеръ Daily

Свят

Съдът в Лондон решава утре кой има право да задейства "Брексит"

Висшят съд в Лондон ще излезе утре с решение кой трябва да подаде официалното заявление за излизането на Великобритания от Европейския съюз - правителството на страната, както смята премиерът Тереза Мей, или парламентът, както смятат обществени активисти, които са подали съответен иск до съда. Това съобщи Ройтерс, като се позова на адвокати, представляващи интересите на ищците.

Искът е бил подаден във Висшия съд през октомври. Решението на съда ще бъде оповестено на 3 ноември в 11.00 часа местно време (13.00 ч българско).

Премиерът Тереза Мей нееднократно е заявявала, че ще изпълни изразената на референдума от 23 юни воля на британците страната им да излезе от ЕС. През август неин официален представител изрази позицията, че правителството не е правно задължено да се съобразява с мнението на парламента за задействането на чл. 50 от Лисабонския договор, предвиждащ двегодишна процедура за напускане на ЕС от негова членка.

Според в. "Дейли телеграф" една от причините за тези позиции на премиера е фактът, че и в двете камари на парламента мнозинство имат привържениците на оставането в ЕС.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във