Банкеръ Daily

Свят

Съдът постанови 30 дни затвор за Навални, той призова за протести

Московски съд постанови днес задържане под стража до 15 февруари на видния критик на Кремъл Алексей Навални, който вчера бе задържан при пристигането си в Москва от Германия, предаде ТАСС. "Съдът арестува Навални за 30 дни. До 15 февруари", съобщи неговата говорителка Кира Ярмиш в "Туитър". Това бе потвърдено и от адвоката Вадим Кобзев.

Навални призова руските граждани да излязат на протести. "Не се страхувайте, излезте на улиците. Не излизайте заради мен, излезте заради себе си и своето бъдеще", каза той във видеоклип в "ЮТюб", разпространен след обявяване на решението на съда.

Пред полицейския участък, при температура минус 18 градуса, се бяха събрали около 200 привърженици на Навални, които настояваха той да бъде освободен.

Изтъкнатият критик на Кремъл бе задържан вчера по заповед на Федералната служба за изпълнение на наказанията по обвинение, че е нарушил изискванията на условна присъда по дело, което според него е изфабрикувано. На днешното заседание на съда, част от което бе излъчвано на живо от привърженици на Навални, може да бъде взето друго решение, което да трансформира в ефективна условната му присъда от 3,5 години.

Представители на ООН и западни държави призоваха Русия да освободи опозиционния политик, а някои държави заплашиха с допълнителни санкции срещу руски чиновници, отговорни по случая.

Навални разкритикува днес като "тоталното беззаконие" процедурата срещу него след арестуването му снощи и откарването му в полицейско управление, където съдия трябва да се произнесе за поставянето му под стража, предаде Франс прес.

"Не разбирам какво става. Виждам съм много подигравки с правосъдието (. . .), но това е тотално беззаконие", заяви критикът на Кремъл във видеозапис, разпространен чрез Туитър от говорителката му Кира Ярмиш.

Привържениците на Навални от неговия Фонд за борба с корупцията заявиха днес, че вчера той е бил задържан "незаконно" на връщане от лечение в Германия и полицията не му разрешава достъп до неговите адвокати.

Според Кира Ярмиш двама негови съветници са били допуснати в сградата на полицейското управление в Химки край Москва, където властите го държат, но не им е било разрешено да разговарят с него. Полицията нарушава закона, коментира адвокатката му Олга Михайлова по радио "Ехото на Москва".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във