Банкеръ Daily

Свят

Съдът отсече: Борис Джонсън е разпуснал парламента незаконно

Върховният съд на Великобритания обяви, че решението на британския премиер Борис Джонсън да спре работата на парламента е незаконно, предаде Евронюз.

При произнасянето на присъдата съдът заяви, че спирането, или пророгацията на парламента е незаконно, нищожно и няма ефект и трябва да бъде отменено.

"Решението да бъде посъветвана Нейно Величество да пророгира парламента е било незаконно, защото е довело до осуетяване или възпрепятстване на възможността парламентът да изпълнява конституционните си функции без разумна обосновка", заяви председателката на Върховния съд Бреда Хейл.

Решението е било взето единодушно от 11-те съдии от Върховния съд.

"Парламентът не е бил пророгиран. Това е единодушното решение на всичките 11 съдии", заяви Хейл. "Парламентът и по-точно председателите на Камарата на общините и на Камарата на лордовете трябва да решат какво следва нататък", уточни тя.

Веднага след произнасянето на решението бяха отправени призиви към Борис Джонсън да подаде оставка.

"Трябва незабавно да се върнем в парламента", заяви Иън Блекфорд, председател на парламентарната група на Шотландската национална партия. "Откровено казано, заради случилото се днес Борис Джонсън трябва незабавно да подаде оставка", каза Блекфорд.

Решението на съда може сериозно да повлияе на плановете на Борис Джонсън да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври.

Делото бележи историческо противопоставяне между премиера, съдилищата и парламента относно техните права и отговорности, отбелязва АП.

Преди произнасянето на решението на Върховния съд Джонсън отказа да каже дали ще подаде оставка, ако съдът се произнесе, че е нарушил закона, или ще се опита отново да разпусне парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във