Банкеръ Daily

Свят

Съдът на Страната на баските отхвърли ковид паспорта за заведения

Върховният съд на Страната на баските, автономен регион в Испания, отхвърли искането на местното правителство за въвеждането на задължителен COVID паспорт за достъп до ресторанти, дискотеки и барове, предаде БНР.

Аргументът на съдиите е, че няма висока заболеваемост, нито претоварване на болничната система, а процентът на ваксинираните е много висок - 90%, поради което въвеждането на задължителното използване на европейския зелен сертификат не е наложително.

COVID паспортът вече се използва в автономните региони Каталуния, Галисия и Балеарските острови, а в други въвеждането му се обмисля като вариант от местните власти.

За да бъде въведен обаче, се изисква изричното разрешение на Върховния съд. Поради плавното покачване на случаите на заразени, които вече са средно за страната 132 на 100 000 жители, регионалните правителства на автономните провинции се презастраховат и искат да го въведат.

Очаква се Навара да поиска разрешение от съда следващата седмица, а Арагон вече е направил запитването и чака съдиите да се произнесат. В случая със Страната на баските, властите имат три дни да обжалват решението на съда, което те обявиха, че няма да направят.

 В същото време централното правителство на премиера Педро Санчес обяви, че оставя регионалните кабинети да взимат сами решения как да управляват пандемията на своя територия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във