Банкеръ Daily

Свят

Съдът на ЕС ще отхвърли жалбите срещу обвързване на парите със закона

Генералният адвокат на Съда на ЕС Кампос Бордона предлага да бъдат отхвърлени жалбите на Полша и Унгария срещу новото европейско законодателство, което обвързва бюджетните разходи със състоянието на върховенството на закона. Това се посочва в съобщение на Европейския съд.

Бордона отбелязва, че новото европейско законодателство ясно определя кога може да се стигне до спиране на преводите от бюджета на ЕС към столиците - при нарушения, свързани със законността и които водят до преки отрицателни последици за бюджета. Новите правила изискват да има достатъчно пряка връзка между нарушението на принципите на правовата държава и изпълнението на бюджета, уточнява той.

Варшава и Будапеща подкрепиха в Европейския съвет въвеждането на новите правила, но ги оспориха пред Съда на ЕС. Европейската комисия реши да не предприема мерки по новото законодателство, докато няма решение на Европейския съд. Това стана причина Европейският парламент да заведе иск срещу ЕК в Европейския съд. Днешните заключения на Бордона не са обвързващи за Съда на ЕС, но обикновено окончателните решения са съобразени със становищата на генералните адвокати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във