Банкеръ Daily

Свят

Съдът на ЕС глоби Полша с 1 млн. евро на ден

Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба от един милион евро на ден заради неизпълнение на негово решение, предаде Ройтерс.

Става дума за неизпълнението на постановеното в средата на юли решение на Съда за замразяването на дейността на Дисциплинарната камара към полския Върховен съд.

"С решението си от днес заместник-председателят на Съда задължи Полша да плаща . . . глоба от един милион евро на ден, от датата, на която Полша се е запознала с решението", заяви Съдът на Европейския съюз.

Полските власти заявиха, че ще разпуснат Дисциплинарната камара като част от по-големи реформи, но не представиха детайли.

Европейската комисия поиска налагането на глобата миналия месец, след като Полша не се съобрази с по-ранно решение от юли за спиране на дейността на камарата.

Полските власти смятат, че решението на Съда на Европейския съюз да наложи на страната глоба от 1 млн. евро на ден до произнасянето на решение за премахване на Дисциплинарната камара на полския Върховен съд, за което настоява Европейската комисия, е узурпация и изнудване. Себастиан Калета, заместник-министър на правосъдието на републиката, заяви това в Туитър.

"Съдът на Европейския съюз напълно пренебрегва полската конституция и решенията на Конституционния съд. Той действа извън своята компетентност и злоупотребява с налагането на парични глоби и временни мерки", пише той.

"Това е следващият етап от операция, целяща да отнеме правото на Полша да влияе върху устройството на своята държава. Това е узурпация и изнудване", посочи заместник-министърът на правосъдието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във